Victor Ponta va fi şi Preşedintele românilor din Diasporă! - Dezbatere 7 octombrie 2014, Bruxelles

Comunitatea de români din Belgia s-a întâlnit pe 7 octombrie 2014 să dezbată alegerile prezidenţiale din luna noiembrie. Nouă Europarlamentari, trei primari din România şi din Bruxelles, si reprezentanţi ai societăţii civile au discutat despre ce ar putea face un Preşedinte Social-Democrat pentru românii din Diasporă. Evenimentul a fost organizat de PSD Belgia, în cooperare cu Primăria Comunei St Josse din Bruxelles. Au participat la dezbatere un număr record de europarlamantari şi alţi lideri politici locali: Europarlamentarul Claudia Țapardel, Europarlamentarul Ciprian Tănăsescu, Europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, Europarlamentarul Andi Cristea, Europarlamentarul Doru Frunzulică, Europarlamentarul Victor Negrescu, Europarlamentarul Damian Drăghici, Europarlamentarul Laurenţiu Rebega, Primarul Piteşti - Tudor Pendiuc, Primarul Cumpăna şi Preşedinta Organizației Județene Constanţa a Femeilor Social Democrate - Mariana Gaju, Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa şi Preşedintele Organizaţiei PSD Ialomiţa - Vasile Silvian Ciupercă, Consilierul civic la Primăria Bruxelles şi Directoarea ONG-ului Arthis - Carmen Hopârtean, Primarul Comunei St Josse din Bruxelles şi Deputatul Federal - Emir Kir, Preşedintele PSD Belgia şi Consilier la Primăria St Josse - Gabriela Mara, Preşdintele PSD Bruxelles şi Secretarul Executiv PSD Diaspora - Anda Ghiran.

Evenimentul de astăzi este un eveniment de informare despre situaţia românilor din Belgia şi ce am putea îmbunătăţi împreună, în Bruxelles şi Belgia. Depinde doar de noi, românii din Belgia, să fim uniţi şi să încercăm să schimbăm lucrurile în bine alegând un Preşedinte social-democrat responsabil şi capabil. PSD Belgia a făcut numeroase propuneri Guvernului Ponta şi suntem fericiţi că unele dintre ele se află în programul său electoral: întoarcerea tinerilor în România, reducerea taxelor consulare, folosirea expertizei din Diasporă etc., a afirmat Gabriela Mara, Preşedintele PSD Belgia.

Ceea ce s-a întâmplat în această seară este doar începutul unei dezbateri. Nu ne-am propus să aflăm răspunsurile la toate întrebările comunităţii de români din Belgia, dar ne-am dorit să devenim un vector de comunicare între românii din Belgia şi liderii Partidul Social Democrat. Dezbaterea de astăzi ne-a demonstrat încă o dată că românii din Diasporă sunt interesaţi de politică ; de aceea în cadrul campaniei electorale ei ne vor putea întâlni în pieţe, la universităţi, pe stradă şi în cadrul altor evenimente., a adăugat Anda Ghiran, Preşedintele PSD Bruxelles.

Comunitatea de români din Bruxelles se integrează din ce în ce mai bine, şi mai mult de când o avem pe Gabriela Mara Consilier. Ii îndemn pe românii din comuna unde sunt primar să voteze cu atenţie pe 2 noiembrie, şi să ia exemplul social-democraţiei din comuna noastră. Voi spriji mereu acţiunile PSD Belgia, vă mulţumesc pentru invitaţie., a afirmat Emir Kir, Primarul Comunei St Josse din Bruxelles.

Nu am crezut niciodată cand cineva îmi spunea ‘Diaspora nu votează cu social-democraţii’. Dreapta a fost la putere timp de 10 ani în România, fără să facă nimic pentru Diasporă. Şi atunci de ce românii din Belgia şi alte ţări ar vota cu ei ?, a comentat Europarlamentarul Claudia Țapardel.

Am început o campanie foarte dură şi foarte intensă, o campanie care nu este despre Victor Ponta, ci o luptă pe care o ducem pentru România, pentru mândria noastră de români, pentru tineri şi pentru viitor. Trebuie să aducem înapoi în ţară milioanele de români care au plecat pentru un trai mai bun pe alte meleaguri. Pentru asta trebuie să-l aducem pe Victor Ponta la Cotroceni., a transmis Europarlamentarul Viorica Dăncilă.

A sosit momentul ca PSD să dea României preşedintele pe care îl merită. Trebuie să reclădim încrederea dintre oameni, liniştea şi pacea socială. Victor Ponta este Preşedintele care îi poate uni pe români, fie că aceştia locuiesc în România sau în Diasporă. Acest lucru trebuie să-l înţelegem noi, toţi, dar şi dumneavoastră, cei din diaspora, pentru că şi dumneavoastră sunteţi români şi simţiţi ca noi toţi., a subliniat Mariana Gaju, Primarul Cumpăna.

Astăzi, o parte din românii din Belgia doresc să participe la viaţa politică şi socială. Ei sunt interesaţi de situaţia politică din România pentru că acolo şi-au lăsat familiile, copiii. Pe 2 noiembrie, trebuie să fim atenţi pe cine votăm pentru a reprezenta cel mai bine interesele specifice ale Diasporei., a afirmat Carmen Hopârtean, Directoarea ONG-ului Arthis.

Românilor din Belgia le recomand să-l voteze pe Victor Ponta Preşedinte dintr-un motiv foarte simplu: doar el poate să-i unească pe români, indiferent unde locuiesc. Victor are dorinţa şi calităţile necesare. O Românie puternică este o Românie cu români puternici, care sunt uniţi., a subliniat Europarlamentarul Ciprian Tănăsescu.

Ne întâlnim foarte des cu problemele românilor din Diasporă în Parlamentul European. Este normal ca ce se întâmplă în România să vă afecteze, pentru că o parte din familiile voastre trăiesc şi muncesc în ţară. Victor Ponta este singurul candidat care poate oferi garanţia că se s-a întâmplat în România în utimii ani, nu se va mai repeta., a afirmat Europarlamentarul Ioan Paşcu.

Voi, românii din Diasporă, judecaţi în două sisteme : unul standard, caracteristic societăţii din vest cu reguli clare, şi unul românesc. Aşadar, voi veţi putea face uşor diferenţa între candidaţi, alegându-l pe cel cu potenţial. Victor Ponta are potenţial, în România şi în Diasporă., a adăugat Silvian Ciupercă, Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Am trăit nouă ani în Diasporă şi ştiu ce înseamnă să spui că eşti român. Victor Ponta ne poate face mândri că suntem români, mândri că trăim în Diasporă., a subliniat Europarlamentarul Victor Negrescu. Cetăţenii români au aceleaşi drepturi ca toţi cetăţenii europeni. Românii nu sunt imigranţi în Belgia, ci sunt la ei acasă, în Europa. În anii care au trecut am pierdut bani, linişte şi încredere. Acum este momentul să reclădim stabilitatea în România, votând pe 2 noiembrie pentru Victor Ponta., a afirmat Europarlamentarul Doru Frunzulică.

Cele mai sus au fost întărite şi de Eurodeputatul Andi Cristea care îndeamnă românii din Diasporă să voteze pentru o schimbare în bine, pentru reclădirea economiei, pentru educaţie, sănătate, dar mai ales pentru a reclădi bunăstarea şi zâmbetul românilor.

Tudor Pendiuc, Primarul oraşului Piteşti a încheiat dezbaterea îndemnându-i pe românii din Belgia să-l voteze pe candidatul Victor Ponta pentru ca familiile lăsate în România să retrăiască în normalitate, iar România să se reconstruiască pentru ca ei să se poată întoarce acasă.

În cadrul dezbaterii au fost mentionate câteva dintre soluţiile candidatului Victor Ponta pentru românii din Diasporă, care au fost semnalate şi de către PSD Belgia: extinderea Programului ‘Prima Casă’ pentru românii din Diasporă, eliminarea taxelor consulare pentru certificatele de naştere emise până la 6 luni de la naştere, eliminarea taxelor consulare pentru documentele de călătorie pentru copiii care au până în 6 ani, stimularea prin reduceri fiscale a tinerilor care studiază în străinătate să se întoarcă acasă etc. PSD Belgia va continua să monitorizeze implementarea acestor soluţii şi îi va informa pe românii din Belgia.